21.9.13

Jak i jak długo przechowywać żywność?



Jeśli często zadajesz sobie to pytanie:

ile może leżeć jedzenie

Koniecznie przeczytaj moje wskazówki. Nie będziesz już musieć wyrzucać czegoś, bo nie jesteś pewien/pewna czy przypadkiem nie leży to za długo.

Temat bardzo ważny, ale nie dla każdego tak oczywisty. Jaką trwałość ma jedzenie? Odnośnie dat przydatności do spożycia na opakowaniach i wyrzucania dobrej żywności było ostatnio głośno. Jeśli chodzi o produkty łatwo psujące się jak mięso, nabiał itp., raczej warto się do tych dat stosować aby uniknąć zatrucia. Czasami nawet nie widać, że są zepsute. W przypadku żywności tzw. suchej (makarony, dodatki do potraw, ryż itp), sprawa jest dyskusyjna. Zamieszczone na nich daty przydatności dotyczą raczej jakości i świeżości, niż bezpieczeństwa. Często, to co jest już "po dacie" nadal jest bezpieczne do spożycia. Jeśli na produkcie nie ma daty (owoce, warzywa, mięso na wagę), należy zdać się na własne zmysły i rozsądek. Zepsutą żywność można rozpoznać po zapachu, wyglądzie i fakturze.

Poniżej zamieszczam informacje dotyczące orientacyjnych terminów przydatności różnych grup produktów do których sama się stosuję. Skupiłam się na najważniejszych i najpopularniejszych. Pod spodem znajdziecie też kilka wskazówek dotyczących przechowywania wyżej wymienionych. I bardzo ważna rzecz - trwałość bardzo mocno zależy od sposobu i warunków przechowywania.

Zaczniemy od warzyw i owoców. 

ile może leżeć jedzenie

Wskazówki dodatkowe:

  • pieczarki i korzeń imbiru najlepiej przechowywać w lodówce, w szufladzie z warzywami, ale w papierowej torebce; nie zepsują się tak szybko
  • cebula i ziemniaki powinny leżeć w suchym, zaciemnionym miejscu, ale nigdy obok siebie - szybciej się wtedy psują
  • zżółknięte brokuły nie nadają się już do spożycia (znaczna utrata witamin wartości odżywczej)
  • owoce takie jak awokado, nektarynki, brzoskwinie powinny leżeć na wierzchu dotąd aż dojrzeją, czyli aż zrobią się miękkie i o wyrazistym kolorze, potem chowamy do lodówki
  • banany, pomidory, cytryny, limonki, arbuz (cały), pomarańcze, czosnek powinny leżeć na wierzchu (z dala od słońca), nie w lodówce
  • buraki, kapusta, seler, cukinia, strączkowe, marchew; owoce drobne, jak maliny, jagody; szpinak, kalafior, kiełki - trzymamy w lodówce 
  • owoce takie jak: jabłka, morele, awokado, śliwki, nektarynki, brzoskwinie, kiwi, gruszki oraz pomidory, wytwarzają dużo etylenu, dlatego powinny być trzymane z dala od innych warzyw i owoców, bo przyspieszają dojrzewanie, a w rezultacie psucie się
  • pomidory trzymamy na wierzchu aby jak najdłużej zatrzymać ich zdrowotne właściwości, powinny leżeć na szypułce, czyli do góry nogami, nie stykając się ze sobą
  • owoce i warzywa miękkie mają  o wiele mniejsza trwałość niż twarde
  • wszystkie rozdrobnione warzywa i owoce, w większych lub mniejszych kawałkach, bez wyjątku powinny leżeć w lodówce

 Mieso i mrozonki

ile może leżeć jedzenie

Wskazówki dodatkowe:

  • opisuj datą wszystkie produkty przeznaczone do zamrożenia
  • opakowania próżniowe, dodatkowo wydłużają trwałość żywności
  • nie można rozmrażać i zamrażać ponownie
  • mięso nie zjedzone w ciągu 2 dni od zakupu, najlepiej zamroź
  • pozostałości z obiadu chowamy do lodówki w ciągu dwóch godzin od ugotowania ewentualnie jak wystygną, można je też zamrażać
  • zamrażamy też pieczywo, ciasto, zupy (w pojemnikach), gulasz, owoce sezonowe (np. brzoskwinie)
  • rozmrażaj wszystko powoli, czyli w lodówce (na ostatniej półce, żeby nie kapało), ewentualnie w zimnej wodzie poza lodówką
  • wędliny w kawałkach, a nie w plasterkach, mają o wiele dłuższą trwałość

Pozostałe

ile może leżeć jedzenie

Wskazówki dodatkowe:

  • produkty sypkie (ryż, kasza, makaron, mąka, przyprawy, soda oczyszczona, proszek do pieczenia itd.) najlepiej od razu po otwarciu przesypać do bardzo szczelnego pojemnika i postawić w suchym miejscu; wydłuża to ich trwałość do maksimum i chroni przed szkodnikami
  • jak sprawdzić czy proszek do pieczenia lub soda oczyszczona jeszcze się do czegoś nadaje? - wystarczy wrzucić trochę do niewielkiej ilości gorącej wody, jeśli się pieni - ok, jeśli nic się nie dzieje, nic już z niego nie będzie
  • masło orzechowe, keczup i dressingi do sałatek (oprócz jogurtowych) można przechowywać poza lodówką
  • nieotwarte dżemy trzymamy w ciemnym, suchym miejscu
  • wszelkie oleje koniecznie trzymamy w ciemnym miejscu

    Ciekawostki:

    • Zostało ci dużo ziemniaków z obiadu? Można z nich zrobić kopytka, lub dodać trochę mąki, jajko, przyprawy i usmażyć. Wystarczy nawet łyżka ziemniaków i mamy kilka kotlecików.
    • Wczorajszy makaron też można podsmażyć i dodać np. do jajecznicy.
    • Na wilgoć w lodówce jest bardzo prosty sposób - mały pojemnik z sodą oczyszczoną postawiony na jednej z półek. Ewentualnie, te małe torebeczki z pudełek po butach z napisem sillica - pod żadnym pozorem ich nie rozrywaj, ale kilka takich torebek położonych w lodówce wspaniale wchłania wilgoć.
    • Kromki czerstwego chleba można moczyć w jajku i mleku albo w cieście naleśnikowym i smażyć na patelni. Podawać na słodko lub na słono.
    • Owinięte w gazetę cytrusy przechowywane w kartonowym pojemniku, będą dłużej świeże.
    • Z suchych bułek robimy bułkę tartą.
    • Wszystkie ciasta po upieczeniu i wystudzeniu można zamrażać, po co wyrzucać?
    • Zupy też można zamrażać, w pojemnikach lub workach foliowych na suwak.
    • Posiekany świeży koperek lub pietruszka zamrożone doskonale sprawdzają się zimą jako dodatek do potraw.
    • Niektóre warzywa jak ogórki, sałatę watro owijać gazetą przed włożeniem do lodówki, będą dłużej świeże.

    I na koniec jeszcze parę rad:


    Zakupy chowamy do lodówki w ciągu 2 godzin od kupienia - koniecznie. W sklepie uważamy na stan opakowań i puszek, nic nie może przeciekać, a wieczka i zakrętki w słoikach powinny być wklęsłe, nie wypukłe (wyjątek - kefir). W lodówce, produkty w opakowaniach, jogurty, mleko, sery, jajka układamy na najwyższej półce - jest tam najcieplej; gotowe produkty, typu zupy, gotowane mięso, wędliny - po środku, a surowe mięso i ryby na najniższej półce, ponieważ tam właśnie panuje najniższa temperatura. Warzywa i owoce trzymamy w szufladach na samym dole, najlepiej warzywa w jednej, a owoce w drugiej. Na drzwiach lepiej nie stawiać niczego, co łatwo się psuje (jak mleko). Temperatura tam jest bardzo zmienna, a każde otwieranie niesie ze sobą ryzyko zepsucia. Jest to najlepsze miejsce na wszelkie napoje, soki, dżemy, sosy i inne dodatki. Żywność na półkach nie powinna się ze sobą stykać, hamuje to cyrkulację i może prowadzić do wzrostu temperatur w niektórych miejscach - psucie się.

    Tak wszelki wypadek, objawy zatrucia to wymioty, biegunki, często krwawe, skurcze żołądka, nudności, zawroty głowy i gorączka. Słabsze objawy czasem łatwo pomylić z wrażliwością na niektóre dodatki do żywności lub nietolerancją pokarmową, przy której często pojawiają się też reakcje skórne.

    PODPIS


    Źródła: notatki własne, www.eatbydate.com, www.foodsafety.gov, www.niemarnuje.pl

    6 komentarzy:

    1. Bardzo istotne informacje :) O wielu faktach nie widziałem, przydało by się wydrukować te tabelki i przykleić na lodówkę :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Racja racja, w kuchni przyda się taka ściąga. Sama się kiedyś zastanawiałam czy ten majonez/ketchup jest jeszcze dobry. Jeśli komuś brakuje jakiegoś produktu, pytajcie w komentarzach.

      OdpowiedzUsuń
    3. Świetny post, dużo praktycznych rad:)

      OdpowiedzUsuń
    4. super porady, wydrukuje je sobie w domu i powiesze obok lodowki, bo czesto mam problem z okresleniem czy cos warto zjesc czy moze juz lepiej nie ryzykowac ;) dzieki!

      OdpowiedzUsuń
    5. A czy ryby surowe, wypatroszone, które leżały w lodówce 7 dni, można zjeść po uprzedniej obróbce termicznej, ot choćby usmażone na oleju?

      OdpowiedzUsuń
    6. Jesli chodzi o banany, co jesli temperatura w pokoju byla dosc wysoka? banany zrobily sie miekkie i w srodku zmienily kolor na zblizony do pomaranczowego.. nadal nadaja sie do spozycia?

      OdpowiedzUsuń